Poort van Hoop

Porte d’Espérance is een christelijk missionair centrum in een piepklein dorpje in het zuiden van Frankrijk vormgegeven door een kleine geloofsgemeenschap.

  • Christelijk: Wij zijn volgelingen van Jezus Christus en belijden dit ook openlijk. Dit stuurt en ondersteunt alles wat we doen en zijn. Wij zoeken verbinding met christenen over kerkelijke grenzen heen.

  • Missionair Centrum: Wij maken het goede Nieuws van Jezus Christus bekend in woord en daad.

  • Gemeenschap: Porte d’ Esperance wordt gevormd door een kleine geloofsgemeenschap ter plekke en op afstand ondersteund door een groep van betrokken christenen afkomstig uit verschillende plaatsen in België en Nederland.

  • Zuid-Frankrijk: Porte d’ Esperance is gelegen in Zuid Frankrijk in het dorpje Cantignerques. Op deze plaats beheren wij een tiental historische huizen, open en beboste terreinen, een groepsruimte, een bar, een professionele keuken, een zwembad, een dorpsterras en een sfeervolle kapel.

Visie & Missie

Wij geloven dat Jezus Christus de bron is van het Leven. Toch zijn mensen in Zuid-Frankrijk en Europa in toenemende mate van Hem vervreemd geraakt. Hoewel Frankrijk ooit de ‘oudste dochter’ van de kerk werd genoemd is het nu een van de meest ontkerkelijkte landen van Europa. Het is echter onze overtuiging dat God Zuid-Frankrijk en heel Europa terugroept tot een liefdevolle relatie met Hem.

God verlangt hiernaar en roept ons voortdurend op tot omkeer naar Hem. De Bijbelse profeet Hosea noemt dit omslagpunt ‘een Poort van Hoop, in het Frans: Porte d’ Esperance.

‘Maar Ik zal haar opnieuw het hof maken en haar de woestijn in leiden en tot haar hart spreken. Dan zal Ik haar de wijngaarden teruggeven en het dal Achor veranderen in een Poort van Hoop. Daar zal zij op mijn toenaderingen ingaan en zingen van vreugde, net als vroeger toen zij jong was en Ik haar verloste van de slavernij in Egypte.’ (Hosea 2 v 13-14, Het Boek)

Wij geloven dat Porte d’Espérance een plaats van omkering mag zijn, een Poort van Hoop, van waaruit we mensen helpen om op God’s uitnodiging in te gaan, om Hem en elkaar, te ontmoeten- om zo te herbronnen, te herleven, te groeien in geloof en de vreugde van het evangelie te leven.

Bekijk volledig visiedocument

ONZE WAARDEN

  • Uitnodigend: gastvrij en aangenaam: ‘Kom en Zie’ (Joh 1 v 39):

  • Goddelijke leiding en goddelijke ritmes: inspiratie en onthaasting, geleid niet gedreven, actie vanuit rust: ‘blijf in mij’ (Joh 15 v 4), ontvang mijn Geest (Joh 20 vers 22)

  • Goed rentmeesterschap: goed, wijs en liefdevol omgaan met mensen, middelen en schepping: ‘Wie is de goede en verstandige rentmeester die de heer zal aanstellen?’ Luc 12 v 42

  • Actieve betrokkenheid: zelf betrokken zijn bij en participatie mogelijk maken voor anderen samen met de missionaire gemeenschap, de vrienden van Porte d’Espérance, de bezoekers, de omgeving, de lokale Kerk, … : ‘Kom, volg mij’ (Joh 1 v 43, Mat 4 v 19)

  • Missionair: Het goede nieuws verkondigen en daarnaar leven: ‘Ga!’ (Mat 28 v !9-20)

Historie

1975-1989 ‘Centrum voor verslaafden’

Het centrum in Cantignergues kent een bewogen en hoopvolle geschiedenis. Onder de bezielende leiding van Nederlandse christenen veranderde het verlaten dorp in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw in een plek van perspectief voor jonge drugsverslaafden. In het licht van het evangelie werd Cantignergues voor velen van hen een poort van hoop en de start van een nieuw en veranderd leven.

1989-2000 ‘Horeb retraitecentrum’

Toen deze activiteit tot een einde kwam werd het centrum een retraitecentrum voor kerkleiders geleid door een kleine gemeenschap. Christelijke leidinggevenden konden hier terecht voor een tijd van rust, herstel en opbouw.

2000- 2021 ‘Tamarisk Villages’

Rust, herstel en opbouw stonden ook centraal bij Amarant Reizen (een Nederlandse, christelijke reisorganisatie) die hier midden jaren 2000 onder de naam Tamarisk Villages een christelijk vakantiedorp opstartten.

2021- heden. ‘Porte d’ Esperance’

Bij de huidige eigenaars, gesteund door een gemeenschap van betrokken christenen, leeft het verlangen dat deze plek mag dienen als een poort van hoop voor Zuid-Frankrijk en haar bezoekers. Een oase van christelijke vernieuwing.

Het team

Ons operationeel team zet zich ter plekke in om Porte d’Espérance mogelijk te maken. Vroeg af laat kom je ze zeker bij ons tegen! Daarnaast worden de beheerders, Gert en Katia, ondersteund vanuit Nederland door de Vrienden van Porte d’ Esperance.

Ontdek ook onze missionaire kerngemeenschap ter plekke en ons netwerk van Vrienden van Porte d’Espérance.

Onze Community

Kom

Ontdek Porte d’ Esperance

Bid

Steun ons met gebed.

Geef

Steun ons financieel.

Doe mee!

Steun ons praktisch.