Wil je een oase van christelijke vernieuwing mogelijk maken in het zuiden van Frankrijk? Wil je God een centrale plaats geven in je leven en leven in gemeenschap met andere gelovigen? Heb je een verlangen om een plek te maken waar mensen tijd kunnen nemen voor God, zichzelf en elkaar? Wil je wonen en werken op een plek die baadt in charme, rust en ongerepte natuur? Ja? Dan komen wij graag met jou in contact!

Porte d’Espérance

Porte d’Espérance beheert als organisatie in Cantignergues, Zuid-Frankrijk, een tiental historische huisjes en een grote oppervlakte aan zowel open als beboste terreinen. Cantignergues is een piepklein dorpje dat baadt in rust, natuur en Zuid-Franse charme. Het dorp ligt verscholen in de heuvels van de Haute Langue d’Oc, in de buurt van Carcassonne, op zo’n 70 kilometer van de Middellandse Zee. Naast onze huizen hebben we ook andere voorzieningen zoals een zwembad, een sanitair gebouw, een professionele keuken, een vergaderruimte, een bar, een dorpspleintje en niet te vergeten ons kloppend hart, een sfeervolle kapel in een oude wijnkelder. (Meer informatie over het dorp in bijlage onderstaand).

Sinds drie decennia heeft deze plek een hoopvolle roeping van christelijke gastvrijheid en herstel: eerst als christelijk afkickcentrum voor jonge verslaafden, daarna als retraitecentrum voor kerkleiders en de laatste tijd als christelijk vakantiedorp (Tamarisk Villages) gerund door een Nederlandse christelijke reisorganisatie (Amarant Reizen). (Dit is waarom wij, als Franse organisatie, momenteel nog steeds een Nederlandse signatuur hebben). Op dit moment geloven wij dat God deze plaats roept tot een nieuw hoofdstuk in haar bestaan.

Onze visie

Het is de overtuiging van het bestuur van de Stichting Porte d’Espérance dat God het centrum in Cantignergues wil gebruiken als een oase van christelijke vernieuwing voor Zuid-Frankrijk en haar bezoekers, als een paradijselijke pleisterplaats waar mensen Hem, zichzelf en elkaar kunnen ontmoeten om te herbronnen, te herleven, te groeien in geloof en de vreugde van het evangelie te leven en te delen.

Wij geloven ook dat zo’n christelijke oase ter plekke een christelijke, missionaire gemeenschap als hart moet hebben. Daarom zijn we op zoek naar (leden van) een missionaire gemeenschap die ook zo’n droom/roeping in hun hart dragen en op zoek zijn naar een plek om die uit te leven.

(Een missionaire gemeenschap is een groep mensen, ongeveer zo groot als een uitgebreide familie, die door christelijke gemeenschap verenigd zijn rond een gemeenschappelijke dienst en getuigenis aan een bepaalde buurt of netwerk van relaties. (Wikipedia, 2022).

Waarom een gemeenschap?

Deze gemeenschap is cruciaal in het vervullen van de visie om twee redenen:

• Ten eerste vereist het ontwikkelen en runnen van zo’n centrum voor geestelijke vernieuwing een brede waaier aan zowel praktische als geestelijke vaardigheden. Het is bijna onmogelijk om al deze vaardigheden gecombineerd in één persoon of echtpaar te vinden.

• Ten tweede geloven wij dat je alleen het geestelijk leven aan anderen kunt bieden dat je in jezelf draagt en leeft. Voor de duur van hun verblijf worden bezoekers uitgenodigd om deel uit te maken van het geestelijk leven dat de leden van de gemeenschap onder elkaar ervaren. De gemeenschap moet dus een gemeenschappelijk ritme van leven en geloof ontwikkelen.

Wat gaat je doen?

Jullie beheren het centrum en zijn activiteiten en ontwikkelen deze verder, hierbij gesteund door het bestuur en het netwerk van vrienden van Porte d’Espérance. Er zijn 3 grote werkterreinen:

• Bediening: Het centrum heeft een bediening van christelijke gastvrijheid en vernieuwing. Als gemeenschap ontvang je gasten en bied je waar nodig een (geestelijk) programma en pastorale zorg aan. Denk hierbij aan retraites, seminars, sabbaticals, vakanties, etc.

• Locatie: We hebben prachtige gebouwen en terreinen (ook al zijn sommige aan renovatie toe). Als gemeenschap zullen jullie de huizen en terreinen beheren en verder ontwikkelen om zo goed mogelijk aan jullie behoeften en die van het centrum te voldoen. Deze plek barst van het potentieel, ook voor het genereren van extra inkomsten (denk aan hospitality, toerisme, landbouw, …), dus we hopen dat jullie dat verder willen aanboren.

• Relatie: Nogal wat mensen zijn al eens bezoeker geweest van het centrum in een van zijn vorige vormen of zijn betrokken als supporter. Als gemeenschap onderhoud je deze relaties en breid je bovendien de groep (potentiële) bezoekers en het netwerk van ‘vrienden van Porte d’Espérance’ verder uit. Ook ga je goede relaties met de lokale bevolking aan en probeert waar mogelijk een getuige te zijn.

Naar wie zijn we op zoek?

Vanwege het geestelijke en praktische karakter van deze missionaire gemeenschap is het belangrijk dat er een overtuiging van ‘roeping’ bestaat of begint te groeien. We zoeken een gemeenschap of potentiële leden met een volwassen en persoonlijk geloof en een hartelijke betrokkenheid bij de kerk van Jezus Christus, die bereid zijn om in gemeenschap te leven en zich met anderen voor langere tijd in Zuid-Frankrijk te vestigen. Mensen gezegend met een pioniersmentaliteit, verantwoordelijkheidsgevoel, een gastvrij hart, en een verlangen om mensen te helpen Jezus te ontmoeten. Binnen de gemeenschap zijn we op zoek naar een gezonde mix van pastorale, leidinggevende, praktische, administratieve en relationele vaardigheden.

Aangezien ons hart zowel uitgaat naar de lokale Franse bevolking als naar bezoekers uit het buitenland (voornamelijk West-Europa) kunnen we ons voorstellen dat deze gemeenschap een internationale samenstelling heeft. Een goede mondelinge en schriftelijke beheersing van het Frans en Engels zijn hoe dan ook belangrijk.

Wat kan je van ons verwachten?

Om een succesvolle start mogelijk te maken stellen wij onze faciliteiten beschikbaar, inclusief woongelegenheid. Elke vorm van levensonderhoud die jullie kunnen genereren via de exploitatie van het centrum juichen we toe zolang dit niet in conflict komt met de visie. Verder zullen wij jullie de eerste jaren ondersteunen bij het opzetten van de inhoudelijke programmering, het beheer en het onderhoud van de locatie. Ook werken we actief aan het opzetten van fondsenwerving en het opbouwen van een netwerk van relaties. Geleidelijk aan zal de gemeenschap steeds meer zelf verantwoordelijk worden voor deze activiteiten. Natuurlijk zijn en blijven wij (geestelijk) betrokken.

Hoewel de zorg voor het centrum en haar gasten een belangrijk deel van je leven zal zijn, laten we de mogelijkheid open en moedigen we je aan om ook daarnaast professionele activiteiten te ontplooien. Dit kan zijn het aanbieden van professionele diensten op of van het terrein, het aannemen van een (parttime) baan in de omgeving, het opzetten van je eigen fondsenwerving, etc.

Samen met onze partner Adventure of the 300 kunnen we ook helpen bij het definiëren van wat ‘christelijke gemeenschap’ in deze context praktisch betekent en helpen bij het vinden van een gemeenschappelijke manier van leven en geloof die bij jullie past.

Wij zien de rol van (lid van) de gemeenschap als een lange termijn, meerjarig engagement. Wel houden we de mogelijkheid open van een kennismakingsperiode waarin zowel wij als de kandidaat/kandidaten kunnen testen of we samen voor langere tijd op weg moeten gaan.

Hoe komen we met elkaar in contact?

Geloof je dat deel uitmaken van deze missionaire gemeenschap in Zuid-Frankrijk iets voor jou zou kunnen zijn? Misschien heb je als bestaande groep of gemeenschap interesse om hierheen te verhuizen? Zo ja, dan komen we graag met jou in contact!

We ontvangen graag een brief van je met een motivatie. We begrijpen dat het aanvaarden van deze functie veel praktische implicaties heeft, en dat sommige dingen misschien onduidelijk voor je blijven. Dus mocht je nog vragen hebben schroom dan niet om ook contact met ons op te nemen. Wij gaan graag met je in gesprek over je mogelijke betrokkenheid.

Je kunt je brief en al je vragen toesturen aan Jasper Stam, Nieuwe Weteringseweg 54, 3737 MD Groenekan, Nederland of naar info@portedesperance.eu